Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, uručila je danas u Vlajkovcu nagrade za takmičenje “Biramo najuređenije vršačko selo” najuređenijim vršačkim selima im najuređenijem vršačkom domaćinstvu.

Takmičenje je organizovao Grad Vršac sa partnerima, Udruženjem građana „SELO PLUS“, Turističkom organizacijom Vršac i Javnim Komunalnim Preduzećem „Drugi oktobar“. Cilj takmičenja je afirmacija i promocija seoskih sredina u svrhu razvoja turističkih, privrednih i kulturnih potencijala.

  • Ovo takmičenje pokazuje da zajedničkim organizovanjem svako selo može da ima uređene zelene površine, parkove, školska dvorišta, prilaze rekama, što najpre doprinosi kvalitetu života samih meštana i stvara pozitivan utisak posetiocima mesta, a utiče i na imidž države posebno kada je razvoj seoskog turizma u pitanju jer smatram da ni jedno selo negde u Austriji, Nemačkoj, Mađarskoj… ne mora da bude lepše od nekog sela u Srbiji. Kao što vidite nagrade u vidu traktor kosilica su veoma vredne, a pritom izuzetno korisne tako da pozivam sve stanovnike seoskih naselja da se uduružuju i zajedno rade na ulepšavanju svog mesta,a Grad Vršac će uvek ovakvim i sličnim akcijama stati iza toga, izjavila je gradonačelnica Dragana Mitrović.

Komisija u sastavljena od predstavnika svih organizatora takmičenja, obišla je sva sela i ocenila uređenost sela po sledećim kriterijumima:
• Uređenost javnih površina,
• Uređenost prostora oko škola, vrtića, crkve i groblja.
• Aktivnosti MZ (broj nevladinih organizacija, uključenost žena u javni život sela)
• Broj organizovanih manifestacija.
• Poslovni ambijent sela (broj poljoprivrednih gazdinstava, broj privrednih subjekata, broj turističkih objekata i gazdinstava koja se bave seoskim turizmom)

Nagrade su dodeljene u dve kategorije u dve kategorije:
• Prva kategorija – od 1.000 stanovnika
• Druga kategorija – do 1.000 stanovnika

Dodeljena je i specijalna nagrada za najuređenije dvorište.

Za najuspešnije obezbeđene su i vredne nagrade:

Prva kategorija sela:

  1. Traktor kosilica 10 kolovata/VLAJKOVAC
  2. Trimer za održavanje zelenih površina/GUDURICA
  3. Zelenilo u vrednosti 50.000 dinara/PAVLIŠ

Druga kategorija sela:

  1. Traktor kosilica do 5 kilovata/ŠUŠARA
  2. Trimer za održavanje zelenih površina/RITIŠEVO
  3. Zelenilo u vrednosti 30.000 dinara/MESIĆ

Nagrada za najuređenije dvorište: DOMAĆINSTVO PORODICE DOBAN – MARKOVAC