Dani Mladih vina, koji će ove godine biti održani 29. februara u vinskom selu Gudurica, najavljena je danas, a program dešavanja predstavili su organizatori manifestacije na konferenciji, koja je tim povodom održana u Gradskoj kući.

Jasna Živković, iz Turističke organizacije Vršca, objasnila je značaj vinskog sela na putu vina, koji je i najatraktivniji turistički proizvod za Vršac.

Željko Mrdalj, predsednik MZ Gudurica, govorio je o udruženju vinara i izlagačima, koji će se, ove godine, odazvati u rekordnom broju, te će iz tog razloga i prostor u kojem se manifestacija održava, pored Doma kulture u Gudurici, biti proširen i na muzejsku salu.

Posetioci imaju priliku da kupe čašu za degustaciju po ceni od 100 dinara i obiđu vinarije koje izlažu svoja vina. Novina ove godine su i organizovani, besplatni autobuski prevoz. Polasci su u 11.30 i 12.30 iz Vršca, stajalište kod “Bakić Kolora”. Povratak iz Gudurice je u 13.30 i 15 časova.

Danijela Bou, ispred organizacije Selo plus, rekla je da su pored velikog broja vinara, svoje učešće potvrdila i Udruženje žena iz Gudurice i Udruženje žena iz Mesića. Oni će svojim kulinarskim specijalitetima upotpuniti vinsku manifestaciju, kako bi gosti mogli da se uvere u kvalitet vina i hrane, koji su tradicija ovoga kraja.

Na samom kraju konferencije Slaviša Maksimović, član Gradskog veća resorno zadužen za ruralni razvoj, najavio je stručna predavanja “Tehnologija vina” dr Vladimira Puškaša i “Nove i autohtone vinske sorte” prof. dr Dragoslava Ivaniševića. Predavanja za sve vinare zakazana su pre svečanog otvaranja manifestacije.

Maksimović je još rekao da su, po prvi put, interesovanje za manifestaciju pokazali i kalemari, koji će promovisati svoje kaleme.